HDKP uputio dopis predsjedniku RH, predsjedniku Sabora, predsjednici Vlade RH i predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora

HDKP uputio dopis predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Luki Bebiću, predsjednici Vlade Jadranki Kosor i predsjednici Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesni Pusić dopis i Stajalište o (ne)korištenju hrvatskog jezika u međunarodnom kontekstu.

HDKP ističe u svom dopisu da se hrvatski jezik sve manje koristi u sklopu pristupnih pregovora s Europskom unijom. Na zadnjoj međuvladinoj konferenciji bilo je dvadeset, a na zadnjoj pristupnoj konferenciji deset radnih jezika, ali ne i hrvatski.

Hrvatski jezik nije predviđen kao radni jezik ni na pristupnoj konferenciji koja se održava danas, 5. studenog 2010., iako u skladu sa svojom politikom jezične raznovrsnosti Europska unija osigurava konferencijske prevoditelje za takve konferencije i snosi troškove prijevoda.

HDKP poziva visoke hrvatske dužnosnike da potaknu korištenje hrvatskog jezika kao jednog od radnih jezika u sklopu pristupnih pregovora i ostalih međunarodnih konferencija, a kako bi predstavnici Republike Hrvatske mogli, kada to žele, govoriti hrvatski i slušati prijevod sa službenih jezika Europske unije na hrvatski, a ne na neki drugi jezik.