Regionalna predavanja

Nakon duge stanke HDKP je nastavio suradnju s fakultetima širom Hrvatske kako bi studentima jezičnih i/ili prevoditeljskih studija približio profesiju konferencijskog prevoditelja. Prvo u nizu ovogodišnjih predavanja održala je 11. svibnja predsjednica HDKP-a Sandra Breznički Ucović za studente treće godine anglistike Filozofskog fakulteta u Splitu u sklopu programa Friendship in May čiji je cilj uspostaviti suradnju fakulteta s drugim institucijama. Samo dan nakon Splita predsjednicu HDKP-a ugostile su germanistice Sveučilišta u Zadru, no predavanje su poslušale i studentice i studenti s Odjela za francuske i frankofone studije te s Odjela za rusistiku.

Turneja HDKP-a nastavila se na Filozofskom fakultetu u Rijeci gdje su predsjednica Odbora za prijam novih članova HDKP-a Nuša Turbica i članica Odbora za suradnju s institucijama HDKP-a Ivanka Rajh održale predavanje za studente prve godine diplomskih studija. Predavanju su prisustvovale i kolegice iz udruge sudskih tumača i prevoditelja STIP Rijeka. Posljednje u nizu regionalnih predavanja održano je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gdje su 22. svibnja gostovali članica Upravnog odbora HDKP-a Sandra Palihnić Jurina i predsjednik Suda časti HDKP-a Toni Luburić. Predavanju su prisustvovali studentice i studenti preddiplomskih i diplomskih studija talijanistike, anglistike i japanologije.

Studentice i studenti koji su prisustvovali predavanjima stekli su uvid u to što je konferencijsko prevođenje, kako se obrazovati za tu profesiju, za koga i gdje konferencijski prevoditelji rade, koji su im standardi, kakve su prilike na tržištu te kako HDKP pridonosi unapređenju struke. Odaziv na predavanja bio je velik, studentice i studenti postavljali su puno pitanja, pokazali velik interes i bili aktivni u raspravama.

HDKP zahvaljuje svim domaćinima na besprijekornoj organizaciji i gostoprimstvu. U Splitu zahvale idu višoj lektorici Ani Bakašun, vanjskoj suradnici Mari Ruži Blažević te pročelniku odsjeka izv. prof. dr. sc. Simonu Ryleu. Hvala i zadarskim domaćinima višim lektoricama Žaklini Radoš i Marini Lovrić, pročelnici Odjela za germanistiku prof. dr. sc. Aniti Pavić Pintarić i njezinoj zamjenici doc.  dr. sc. Helgi Begonji. Za savršenu organizaciju predavanja u Rijeci zaslužne su izvanredne profesorice dr. sc. Petra Žagar-Šoštarić i dr. sc. Suzana Jurin. U Puli zahvale dugujemo doc. dr. sc. Ivani Lalli-Paćelat s Odsjeka za talijanistiku.