Tražite prevoditelje?

Prevoditelje za radne jezike koji su vam potrebni možete naći ovdje.

Korisne informacije o načinu provjeravanja stručnih sposobnosti konferencijskih prevoditelja naći ćete ovdje.

Trebate li savjete o prevođenju na daljinu kako sudionici vaše konferencije ne bi morali boraviti na istome mjestu, naše preporuke naći ćete ovdje.

Novosti


Virtualna radionica – Uvod u InterpretBank

U petak, 7. svibnja 2021. HDKP je u suradnji s tvrtkom Interpremy i njihovom suosnivačicom i predavačicom Biancom Prandi organizirao radionicu pod nazivom „Uvod u InterpretBank“. Bianca, čija je tvrtka službeni partner InterpretBanka za edukaciju, sudionicima je prvo približila pojam i značaj alata za potpomognuto usmeno prevođenje (computer-assisted interpreting tools – CAI alati) i objasnila koji su njihovi glavni ciljevi. Potom su sudionici s pomoću demonstracijske verzije InterpretBanka imali priliku uz Biancine upute isprobati glavne funkcije ovog vjerojatno najpoznatijeg CAI alata. Tako su na vrlo praktičan način upoznali sve prednosti InterpretBanka za pripremu i memoriranje terminologije, ali i potragu za terminima tijekom samog rada u kabini. Budući da je Bianca cijelu radionicu koncipirala na  interaktivan način, svatko je imao priliku dobiti odgovor na svoja pitanja o pojedinim funkcijama i značajkama ovog alata, a na kraju smo se malo i poigrali još uvijek eksperimentalnom funkcijom prepoznavanja govora.

Posebno nam je drago da su nam se na ovoj radionici pridružili i kolegice i kolege iz susjednog slovenskog udruženja konferencijskih prevoditelja ZKTS-a s kojima se uvijek rado družimo. Sudeći prema prvim povratnim informacijama radionica je bila vrlo korisna i informativna, a nadamo se da smo ovom radionicom pridonijeli i tome da se sve više kolegica i kolega odvaži iskoristiti sve prednosti koje nam nove tehnologije mogu pružiti.

Preporuke za govornike na sastancima na daljinu

HDKP i dalje prati razvoj prevođenja na daljinu i nastoji pridonijeti tome da se međunarodni virtualni sastanci odvijaju na zadovoljstvo svih uključenih. Nakon što smo prošloga ljeta pripremili preporuke za prevođenje na daljinu za naručitelje usluga i same prevoditelje, sada su na red došli sudionici sastanaka. Trebate održati prezentaciju na sastanku na koji ćete se uključiti s udaljene lokacije? Želite sudjelovati u virtualnom okruglom stolu? Naša marljiva radna skupina (Marina Barbić Poropat, Nives Curić, Marija Čulina i Tanja Žakula) sastavila Vam je popis nekoliko savjeta kako bi Vaše sudjelovanje na virtualnom sastanku bilo zadovoljstvo za sve uključene, pa i konferencijske prevoditelje.

Godišnja skupština HDKP-a

U četvrtak, 28. siječnja 2021. godine, HDKP je održao prvu virtualnu skupštinu u svojoj dugoj povijesti. Budući da je skupština ujedno bila i izborna, raduje nas da je okupila rekordan broj članica i članova koji su izabrali novi Upravni i Nadzorni odbor, te Sud časti.

Opširnije

Predavanje o tehnologijama za usmeno prevođenje

U četvrtak, 5. studenoga 2020. godine, HDKP je za svoje članstvo organizirao predavanje pod nazivom „Tehnologije za usmeno prevođenje u 21. stoljeću“ koje je održala prof. dr. sc. Marija Omazić s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

U gotovo dvosatnom i vrlo zanimljivom predavanju bilo je riječi o tehnološkim rješenjima za prepoznavanje i automatsku transkripciju govora, te o integraciji takvih rješenja s alatima usmeno prevođenje. Govorilo se i o platformama za usmeno prevođenje na daljinu i vještinama koje su potrebne usmenim prevoditeljima u 21. stoljeću.

Ovim predavanjem nastavila se već tradicionalna i vrlo dobra suradnja HDKP-a i prevoditeljskog studija na anglistici osječkog Filozofskog fakulteta koji vodi kolegica Marija Omazić.

Prijave za članstvo

Drage kolegice i kolege, željeli bismo vas podsjetiti da rok za prijave za članstvo ističe 15. studenoga. Iako je ova godina puna izazova, HDKP nastavlja sa svojim aktivnostima. Molili bismo stoga sve koji su iskazali namjeru da pošalju molbu za članstvo da to svakako učine do navedenog datuma.
Ako ste zainteresirani, a još uvijek niste poslali prijavu, pozivamo vas da proučite upute za prijavu na http://www.hdkp.hr/hr/drustvo/prijava-za-clanstvo/, te da svoju prijavu što prije pošaljete na clanstvo@hdkp.hr. S dodatnim pitanjima slobodno se obratite Odboru za prijam novih članova i sustav mentorstva na istu e-adresu. Odluku o prijmu prijavljenih kandidata za članstvo donijet će Skupština HDKP-a početkom 2021. godine.